Agenda en terugblikken

Houd 22 september 2024 vrij voor:
Theatervoorstelling
over ouder worden en dementie.

Theater POW WOW verzorgt een theatervoorstelling. Het belooft een feestelijke, vrolijke en vaak ontroerende ontmoeting te worden tussen verschillende generaties. 
Zondag 22 september, 14.30u in dorpshuis de Mallemolen, Kloosterstraat 11 Groesbeek.
Gratis toegankelijk.
!4.00u zaal open, 14.30u voorstelling.
Nazit met drankje. 

Muziek en dementie, hoe doe je dat in een vereniging? 30 oktober 2024.


Krijg je in je koor, fanfare of andere muziekvereniging te maken met mensen met dementie en wil je weten hoe je hier mee om kunt gaan?
Kom dan op 29 oktober om 19.00 uur naar DE VRIENDENKRING IN LEUTH waar een themabijeenkomst wordt aangeboden door Dementievriendelijk Berg en Dal.

Twee opgeleide trainers van SamenDementievriendelijk laten op een interactieve manier zien hoe je signalen van dementie kunt herkennen en hoe je beter kunt omgaan met mensen met dementie. Dat doen zij onder meer met behulp van filmpjes, voorbeelden en oefeningen.

Op deze avond, die bedoeld is voor verenigingen die muziek beoefenen in welke vorm dan ook, worden handvatten gegeven om zo goed mogelijk met mensen met dementie om te kunnen gaan. Zodat zij nog zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen met het maken van muziek.
Muziek is namelijk één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium.

Kom ook naar deze bijeenkomst en help mee om onze gemeente zo Dementievriendelijk mogelijk te maken. Graag aanmelden bij [email protected] voor 26 oktober in verband met maximaal aantal deelnemers. 


Alzheimer Café in Groesbeek 

Eerste maandag van de maand,
inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur; afsluiting rond 21.00 uur.

Locatie: 't Groeske, Stationsweg 9t, Groesbeek
Een ontmoeting voor mensen die met dementie te maken hebben.
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Wilt u meer informatie over het Alzheimer Café Groesbeek? 
Bel dan 06-44900806.

Alzheimer Café in Ooijpolder en omstreken

Eerste woensdag van de maand,
inloop vanaf 14.00 uur, start 14.30 uur, afsluiting rond 16.00 uur.

Locatie: Gasthuis Millingen, St Willibrordstraat 1, Millingen a/d Rijn
Een ontmoeting voor mensen die met dementie te maken hebben.
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Wilt u meer informatie over het Alzheimer Café Ooijpolder en omstreken? Bel dan 06-14373523.

Praatgroep over zingeving en levensvragen

In overleg na aanmelding
Iedereen denkt wel eens na over de betekenis en de zin van het leven. Zeker bij het ouder worden. Wat betekent het leven voor mij? Vind ik het nog steeds de moeite waard? Of hoeft het niet meer? Wilt u het met anderen over dit soort levensvragen van gedachten wisselen? Laat het weten! We willen gespreksgroepen vormen waarin 8 a 10 inwoners samen over deze levensvragen van gedachten kunnen wisselen. 
De gespreksgroepen worden begeleid door een getrainde vrijwilliger van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen (COiL) in Nijmegen.
Levensvragen komen vaak naar boven bij het ouder worden. Dan krijgen we vaak te maken met kwalen die de kwaliteit van het leven negatief beïnvloeden. Of als het einde van het leven nadert. Maar ook in andere moeilijke perioden van het leven, zoals bij het verlies van geliefden, omgaan met ernstige ziekten binnen gezin of familie etc.  komen zingevingsvragen vaak naar boven.
Iedereen heeft zijn eigen levensvragen en wil er best eens met iemand anders over praten. Daarbij komt: velen worstelen met dezelfde vragen. Zoals Anke de Coole, vrijwilliger bij het Centrum Ontmoeting in Levensvragen (COiL), het verwoordt: “iedereen heeft als wens, dat zijn of haar verhaal ertoe doet.”
Aanmelden of vragen
Wilt u deelnemen aan een gespreksgroep? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Herman Verblackt via [email protected]. of mobiel 0651426191 

Theatervoorstelling ouder worden en dementie

22 september 2024
Nadere informatie volgt zsm.

Geweest

Helaas! Deze evenementen van onze agenda zijn al voorbij!
Maar niet getreurd: van de Alzheimercafé's vindt u hieronder een verslag.

 
Een inkijkje in de wondere wereld van dementie
Een druk bezocht café op 12 juni j.l. in Millingen a/d Rijn, leverde een inspirerende en informatieve middag op. Walter Vrijsen, samen met gastacteurs Annet Kooijmans en Ineke Brok  lieten zien hoe je een mens met dementie beter (niet) kunt benaderen. Er zijn 4 verschillende fasen. De 1e fase is de ‘bedreigde ik’. Soms heeft de ziekte dan nog geen naam. Mensen raken langzaam de grip over hun leven kwijt. Dat is ongemakkelijk, geeft ontkenning en onbegrip. Belangrijk is dat je het hen niet kwalijk neemt: ze kunnen er niks aan doen. Neem jezelf ook jouw frustratie, irritatie en onmacht niet kwalijk: ook jij bent maar een mens.
Een greep uit de informatie. In communicatie: is dit belangrijk (om je gelijk te halen)? Voorkom faalervaringen. Dat versterkt frustratie en angst. Blijf mensen als volwassenen benaderen. Maak (oog-)contact. Ga in hun tempo mee .Aan de hand van korte scenes, lieten ze ook voorbeelden zien van de ‘verdwaalde ik’, de ‘verborgen ik’ en de ‘verzonken ik’.
Al klopt niet wat de mens met dementie zegt, voor hun is het hun realiteit. Leidt mensen af als ze verstrikt raken in onmacht. Verleid ze zodat ze zich niet gedwongen voelen. Als er onrust is: kijk naar de prikkels én naar de omgeving. Is daar een oorzaak te vinden? Geef tijd om prikkels te verwerken.  Niet alleen téveel prikkels, ook té weinig prikkels veroorzaken ander gedrag.
De laatste herinnering verdwijnen het eerst en uiteindelijk zijn herinneringen uit de kindertijd wat blijft. Het is niet voor niets dat dementie vroeger ‘kindsheid’ werd genoemd. Wat blijft zijn ook gevoelens: een antenne ook voor de gevoelens van mensen om hen heen. Muziek van vroeger, foto’s: allemaal middelen om in contact te blijven.
Walter heeft een zeer leesbare reader gemaakt met nog veel meer informatie dan zij in deze ene middag konden meegeven. Ook u kan de reader bestellen via mail adres: [email protected] onder vermelding reader Walter Vrijsen. 
 


 

Bewegen, ook de kleine dingen tellen mee! 

Op 3 juni was in het Alzheimercafe  beweegcoach Osama Arrogi aanwezig.  Osama is als Beweegcoach sinds september 2023 in dienst bij de gemeente Berg en Dal. Osama bezoekt momenteel alle open ontmoeting- en inloop activiteiten in de hele gemeente. 

Iedereen weet dat bewegen belangrijk voor je is, dus ook voor mensen met dementie. Bewegen is juist voor mensen met dementie extra belangrijk. Bewegen stimuleert namelijk ook het brein. 

Osama werkt voor en met alle sportverenigingen maar ook voor inwoners die willen sporten zonder lid van een vereniging te worden. Dat kan bijvoorbeeld door een ‘beweegroute’ te lopen of een rondje in een ‘beweegtuin’ te doen. Beweegroutes zijn er in Millingen, Kekerdom en Groesbeek en beweegtuinen in Millingen (sportpark) en Groesbeek (bij de Treffers). Deze zijn allemaal gratis toegankelijk en altijd open. Osama richt zich vooral op de groep 55+ Neem met hem contact op als je iets zoekt om je bij aan te sluiten of als er iets ontbreekt op gebied van bewegen. Als er belangstelling is voor een activiteit helpt hij mee met het opzetten hiervan. 

Na de pauze werden onder leiding van Osama door de hele zaal, wat gemakkelijke en leuke oefeningen uitgevoerd. Dit is precies wat hij bedoelt. Bewegen is niet alleen voor sporters die een  marathon willen lopen maar ook voor thuis, zittend op de stoel met simpele oefeningen. Op www.Sportstimuleringbergendal.nl staat een overzicht wat je in de gemeente Berg en Dal kunt doen. 

De muziek werd verzorgd door Eelco, de helft van het duo Waorum Nie. 

Leven! Na de diagnose dementie

mei 2024
Alzheimercafé

Het is niet niks als je te horen krijgt dat je een vorm van dementie hebt. Ook voor partners, kinderen en mensen die dicht om je heen staan is het schrikken. Vooral de eerste tijd na de diagnose kunnen mensen in een depressie raken, men ervaart angst om jezelf en je naaste kwijt te raken, dit is een zware tijd. 

John Ekkerink, die gewerkt heeft als psycholoog bij de Waalboog vertelt in het Alzheimer café over hoe mensen toch weer het leven gaan oppakken.  Hij zegt: vertel je familie, gezin, vrienden over de diagnose. Vraag hulp bij kleine dingen, blijf in contact met mensen om je heen. Voor de mantelzorger breekt er een intensieve tijd aan die met wat hulp en steun makkelijker vol te houden is. Het verloop van dementie is niet te voorspellen en zal goede tijden en slechte tijden kennen. 10% van de mensen heeft voortdurend last van de ziekte, 10% ervaart nauwelijks last. Na verloop van tijd wordt voor de meesten de last minder omdat er veel meer in het hier en nu wordt geleefd.  Structuur en herhaling kunnen helpen om het dagelijks leven vorm te geven. Iets wat vroeger interessant was zal nu ook nog fijn zijn om te doen.  De meeste mensen met dementie leven nog jaren thuis. Dit veranderd als de mantelzorger overbelast is of als het gedrag van de mens met dementie te moeilijk is om mee om te gaan. Als je alleen woont kun je je onveilig gaan voelen of erg angstig zijn, ook een reden voor een verhuizing naar een andere omgeving met meer zorg. 

Voor de naasten, mantelzorgers heeft John de volgende tips: wees zo open mogelijk over de dementie, deel je zorg en bezorgdheid. Omgaan met dementie moet je leren en gaat met vallen en opstaan. Wees mild en zorg goed voor jezelf. Geniet van de dingen die wel kunnen, tel je zegeningen en probeer niet te blijven hangen in negativiteit. 

De muziek kwam van de helft van duo ‘WoarumNie’. 

Leven! Na de diagnose dementie

mei 2024
Alzheimercafé

Het is niet niks als je te horen krijgt dat je een vorm van dementie hebt. Ook voor partners, kinderen en mensen die dicht om je heen staan is het schrikken. Vooral de eerste tijd na de diagnose kunnen mensen in een depressie raken, men ervaart angst om jezelf en je naaste kwijt te raken, dit is een zware tijd. 

John Ekkerink, die gewerkt heeft als psycholoog bij de Waalboog vertelt in het Alzheimer café over hoe mensen toch weer het leven gaan oppakken.  Hij zegt: vertel je familie, gezin, vrienden over de diagnose. Vraag hulp bij kleine dingen, blijf in contact met mensen om je heen. Voor de mantelzorger breekt er een intensieve tijd aan die met wat hulp en steun makkelijker vol te houden is. Het verloop van dementie is niet te voorspellen en zal goede tijden en slechte tijden kennen. 10% van de mensen heeft voortdurend last van de ziekte, 10% ervaart nauwelijks last. Na verloop van tijd wordt voor de meesten de last minder omdat er veel meer in het hier en nu wordt geleefd.  Structuur en herhaling kunnen helpen om het dagelijks leven vorm te geven. Iets wat vroeger interessant was zal nu ook nog fijn zijn om te doen.  De meeste mensen met dementie leven nog jaren thuis. Dit veranderd als de mantelzorger overbelast is of als het gedrag van de mens met dementie te moeilijk is om mee om te gaan. Als je alleen woont kun je je onveilig gaan voelen of erg angstig zijn, ook een reden voor een verhuizing naar een andere omgeving met meer zorg. 

Voor de naasten, mantelzorgers heeft John de volgende tips: wees zo open mogelijk over de dementie, deel je zorg en bezorgdheid. Omgaan met dementie moet je leren en gaat met vallen en opstaan. Wees mild en zorg goed voor jezelf. Geniet van de dingen die wel kunnen, tel je zegeningen en probeer niet te blijven hangen in negativiteit. 

De muziek kwam van de helft van duo ‘WoarumNie’. 

De zorgtrajectbegeleider en dementie

8 april 2024
Alzheimercafé
Op 8 april was Martina Janssen, coördinator zorgtrajectbegeleiding regio Nijmegen in het Alzheimer-café in Groesbeek. In Groesbeek maken 90 mensen gebruik van een zorgtrajectbegeleider (ZTB), enkele mensen staan op de wachtlijst. 
Een ZTB heeft als hoofddoel dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor gaat een ZTB een band met je opbouwen, ook met de mantelzorger. Een ZTB kent het proces van dementie, weet wat je kunt verwachten. Gaat samen met jou en mantelzorgers/ partner na wat er nodig is en kan hulp, zorg en begeleiding regelen. De ZTB zorgt er voor dat hulp goed op elkaar afgestemd is en helpt keuzes daarin te maken.  Als het echt niet meer thuis gaat dan gaat de ZTB samen met jou en je naasten op zoek naar een woonzorg omgeving waar je je thuis voelt. Daarna neemt de ZTB afscheid van je wat best een moeilijk moment kan zijn. Een zorgtrajectbegeleider is geen arts die een diagnose stelt, dat doet een huisarts of een geriater. 
Als je klachten of vragen hebt over je geheugen kun je zelf bellen (of laten bellen) naar het aanmeldpunt voor zorgtrajectbegeleiding op 024-8903908. Als er een diagnose dementie is vastgesteld kan je huisarts of betrokken zorgverlener je ook aanmelden. Bespreek dit op tijd! 
De avond werd muzikaal omlijst door het duo van ‘WoarumNie’. 

Glenn de Roo 

zondag 10 december 2023, 15.30 -16.30 uur
Concert, openbare uitvoering
Glenn de Roo - gitaar solo 

Meer informatie:
Villa Hamer,  Zorggroep de Laren 

Oude Kleefsebaan 82 6571 BJ Berg en Dal

De geheugenpoli, wat gebeurt daar?

maart 2024
Alzheimercafé
De geheugenpoli, wat gebeurt daar?
Helma Bogers, verpleegkundig specialist op de geheugenpoli in het CWZ, vertelde wat je te wachten staat als je door de huisarts verwezen wordt naar de geheugenpoli. 
Meestal is het de partner, kinderen of vrienden die zien dat het geheugen van hun naaste achteruit gaat. Bijvoorbeeld omdat het korte termijngeheugen verandert, de dagelijkse handelingen die lastiger worden, bijvoorbeeld douchen, koken, het winkelbezoek en ook verandering van gedrag.  Met je huisarts bespreek je deze dingen en daarna word je vaak verwezen naar de geheugenpoli. 
De eerste keer kom je (het liefst met je partner/ mantelzorger) voor een gesprek, er worden vragenlijsten ingevuld, er wordt een geheugentest en stemmingstest afgenomen, een MRI onderzoek, een lichamelijk onderzoek en bloedwaarden worden geprikt. Bij een geheugentest ga je onder andere dingen natekenen, woordenrijtjes herinneringstesten en rekenen. Kort daarna word je gebeld voor de eerste resultaten.  Het tweede bezoek is bij de neuroloog en verpleegkundige. In dit gesprek wordt een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld. Het kan namelijk ook zijn dat er sprake is van geheugenproblemen door een depressie, je wordt dan doorverwezen naar een psycholoog. Het kan ook zijn dat de bloedwaardes wijzen op afwijkende schildklier, lever of nierfunctie of vitaminetekorten. 
Bij beginnende dementie wordt aandacht besteed aan blijven autorijden, een zorgtrajectbegeleider, dagbesteding, ergotherapie, en eventuele medicatie die de dementie kan vertragen. De patiënt houdt altijd de regie in het traject en kan altijd bellen met de poli. 
Het duo van WaorumNie zorgde weer voor de muziek. 

Dementie van binnenuit

5 februari 2024
Alzheimercafé
Twee sprekers waren er op 5 februari in een drukbezocht Alzheimercafe in Groesbeek.  Alphons heeft sinds een paar jaar last van vergeetachtigheid, hij heeft sinds kort gehoord dat hij een milde cognitieve achteruitgang van zijn geheugen heeft. Dit zorgt ervoor dat hij namen van mensen vergeet, de weg sneller kwijt is en dat hij ging twijfelen aan zichzelf.  Naast boosheid en frustratie vindt Alphons dat hij open wil zijn over zijn vergeetachtigheid. Dit zorgt voor begrip in zijn omgeving. Alphons wil zolang mogelijk maatschappelijk actief blijven en de dingen doen die hij altijd al deed.  Zijn tips: schrijf briefjes, schrijf je voornemens op, uit je frustraties niet naar je omgeving maar houd ze voor je. Doe niet te veel tegelijk maar concentreer je op een of twee dingen en rust voldoende. 
Karin Willemsen kreeg op hele jonge leeftijd (42 jaar) last van geheugenverlies. Ook Karin begon te verdwalen, kon niet op namen komen en raakte stukjes van een dag kwijt. Karin merkte dat haar omgeving aan haar ging twijfelen, ze probeerden wel te helpen maar dat voelde als betuttelen aan. Na uitgebreid onderzoek bleek dat de klachten te maken hadden met een ernstig vitamine B12 tekort, na enkele weken was Karin hersteld van haar klachten. Ze schreef het boek ‘ontwarren’, waar je haar ervaringen kunt lezen. Wat Karin ons mee wil geven is dat je leven de moeite waard blijft, gevoelens intensiveren, je leeft veel meer in het hier en nu.  Karin hoopt dat mensen met dementie zich geliefd blijven voelen en niet worden overgeslagen. 
De vrolijke noot kwam van duo WaorumNie’.

Jonge mensen met dementie

januari 2024
Alzheimercafé
Het is alweer 5 jaar geleden dat in Groesbeek het eerste Alzheimer cafe werd geopend, dit werd gevierd met felicitaties vanuit Alzheimer Nederland en een heerlijke traktatie door Hans de echte bakker. Hierna vertelden Danielle Gommers (specialist ouderengeneeskunde) en Eline Goosens (GZ-psycholoog) ons over de groep jonge mensen die dementie heeft. 
Het duurt bij deze jonge mensen (tussen de 50 en 65 jaar) vaak langer voordat er een diagnose wordt gesteld. We denken niet zo snel aan dementie.  Veel vaker wordt gedacht aan een depressie, een burn-out of lichamelijke klachten. Bij dementie op jonge leeftijd vallen juist veranderingen in het gedrag meer op. Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Het huishouden wordt een probleem. Of iemands naasten merken veranderingen op, zoals in het gedrag of met de taal. Dit kan thuis voor veel onzekerheid en spanningen zorgen. Wanneer er een diagnose gesteld wordt geeft dit duidelijkheid en wat rust bij de familie. Het verliesproces is ingrijpend omdat ze nog actief zijn in de maatschappij. Voor jonge mensen is het heel moeilijk om steeds meer te verliezen zoals niet meer autorijden of het regelen van geldzaken. Jonge mensen met dementie zijn over het algemeen lichamelijk fit. Daardoor hebben ze de neiging zichzelf beter in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn. Gevoelens van machteloosheid en frustratie zijn daarom veel heftiger. 
Blijf zo lang mogelijk met elkaar praten, dingen doen die energie geven en nog wel lukken en  schakel je netwerk in voor steun. Er is gespecialiseerde dagbesteding voor jonge mensen met dementie bij de Waalboog en bij Odense huizen. 
Dank weer voor de muziek ‘ duo WaorumNie’. 

Eigenlijk zou iedereen een beetje mantelzorger moeten zijn

De bijzondere benadering van slager Henk van ’t Slot 

14 november 2023

Mini symposium
presentatie Frans Hoogeveen
Henk van ’t Slot zit al veertig jaar in het slagersvak, de laatste twintig als trotse eigenaar van twee zaken in Wassenaar. Samen met vrouw, zoon, dochter en veertig man personeel staat hij klaar voor zo’n 4000 klanten per week, onder wie natuurlijk ook mensen met dementie. Henk heeft zo zijn eigen manier om met hen om te gaan en op die manier zijn steentje bij te dragen aan een dementievriendelijke samenleving. Patricia Muijres sprak met hem.
Toen we je vroegen voor een interview reageerde je meteen enthousiast, vanwaar deze positieve reactie?
‘Dat komt met name omdat ik het hele ziekteproces bij dementie van heel dichtbij heb meegemaakt, bij mijn moeder. Wij hebben als kinderen gezien hoe zij van een heel zelfstandige vrouw veranderde in een totaal afhankelijk iemand. Mijn moeder kwam al vroeg alleen te staan, met drie kleine kinderen, doordat mijn vader op jonge leeftijd overleed. Ze is altijd heel ondernemend geweest, leidde haar eigen leven, regelde alles zelf. Dus in het begin hadden we niet zo in de gaten dat er iets niet klopte. Pas toen mijn oom uit Canada een paar weken bij haar logeerde gingen de alarmbellen rinkelen. ‘‘Het gaat echt niet goed met je moeder,’’ zei hij tegen ons. ‘‘Ze gaat naar de supermarkt om brood te halen maar komt met spinazie terug.’’ En toen belde ook de fietsvereniging waar ze al jaren lid van was dat er een probleem was. ‘‘Je moeder kan niet meer mee hoor,’’ zeiden ze, ‘‘ze fietst alle kanten op behalve de goede.’’ Het bleek dat ze niet meer voorbij de controleposten kwam, ze was dan een totaal andere route aan het fietsen. Daardoor hebben we op een bepaald moment de fiets weg moeten halen. Dat vond ze niks natuurlijk. ‘‘Hij staat bij de fietsenmaker,’’ zeiden we dan. Uiteindelijk kreeg ze zelf in de gaten dat ze dement werd. Dat was voor haar heel frustrerend, daar werd ze zelfs boos om.’
‘Door deze ervaring voel ik me betrokken en ben ik me meer bewust van de emoties die mensen doormaken als er sprake is van dementie. Ik zie in de ogen van sommigen van mijn klanten dezelfde ontreddering als bij mijn moeder. Het gevoel van: ‘‘Waar ben ik, wat kom ik hier eigenlijk doen?’’ Soms zijn ze ’s morgens al geweest en komen ze ’s middags weer in de winkel. Soms reageren ze heel onvriendelijk en worden ze boos, dat hoort ook bij het ziektebeeld.’
Je herkent dus de signalen van dementie, hoe ga je daar vervolgens mee om?
‘In eerste instantie is het belangrijk alert en oplettend te zijn. Nemen mensen hun gekochte spullen mee? Lukt het om te betalen en nemen ze hun pinpas mee? Ik kijk en luister goed, en probeer ze te helpen als het nodig is. Vanochtend had ik nog een mevrouw in de winkel, die is altijd boos, die vindt altijd dat ze te lang moet wachten. Dan moet je als winkelier gewoon vriendelijk blijven en begrijpen wat er met die mevrouw aan de hand is.’
‘Een stukje service dat wij bieden is dat ik maaltijden bezorg bij mensen die telefonisch hun bestelling doorgeven. Soms merk ik de verwardheid dan al aan de telefoon. Dan weten ze niet wat ze willen bestellen. Of besef ik opeens dat ze het weekmenu uit de krant aan het voorlezen zijn. Dan vraag ik of ze naar de koelkast willen lopen om te kijken wat er nog in staat, ook in de vriezer. ‘‘O ja, is de reactie dan, dat heb ik ook nog.’’ Dan zeg ik: ‘‘Haal het er maar uit, dan is het een verrassing wat je eet.’’ Zoiets kost even tijd, je moet even aandacht geven, maar dat doe ik graag. Wel probeer ik structuur te brengen in het bezorgen, anders ben ik elke dag aan het rijden. Het voordeel ervan is dat ik thuiskom bij klanten, dat ik soms zelf zie wat iemand allemaal nog in de koelkast heeft staan.’
‘Ik maak ook wel mee dat mensen letterlijk de weg kwijt zijn. Afgelopen week nog liep er een oudere dame de winkel in. Ik vroeg wat ze wilde hebben. ‘‘Eigenlijk niks,’’ zei ze, ‘‘maar ik weet niet meer waar ik naartoe moet.’’ Ik kende haar niet, dus ik vroeg waar ze woonde. ‘‘In een aanleunwoning,’’ zei ze. Na veel vragen kwam ik erachter waar het ongeveer moest zijn en heb ik haar een eindje meegenomen en de weg gewezen. Ik woon en werk al zo lang in Wassenaar dat ik veel van mijn klanten ken. Het is zelfs weleens gebeurd dat ik een rollater achter in mijn auto heb gezet en de betreffende mevrouw naar huis heb gebracht omdat ik wist waar ze woonde.’
Hoe breng je jouw betrokkenheid over op je personeel?
‘Mijn zoon, die ook in de slagerij werkt en het management heeft over onze twee winkels, kwam met het idee om een communicatieboek in de personeelsruimte neer te leggen. Dat heeft hij op de Hoge Hotelschool geleerd. Daarin noteren we belangrijke gegevens en schijven we bijzonderheden op over onze klanten. Iedereen moet dan een paraaf zetten, zodat ik weet dat het gelezen is. Dat boek mag ook echt niet tussen de tijdschriften belanden, het moet altijd open liggen. Dat werkt heel goed. Ik bespreek dit onderwerp ook uitgebreid met mijn medewerkers en zij vinden het zelf ook heel belangrijk.’
‘We houden ook zeker de humor erin. We vertellen elkaar situaties die we meemaken, die zijn soms echt lachwekkend. En als we de naam van mensen niet weten, geven we ze een bijnaam, bijvoorbeeld ‘‘de generaal’’. Van hem weten we dat hij alleen een plakje worst komt halen. We kennen onze klanten, dat is een groot voordeel. Wat ik heel belangrijk vind en ook doorgeef aan mijn personeel is dat we allemaal een beetje mantelzorger moeten zijn. Iedereen heeft wel iemand met dementie in z’n familie of kent iemand met dementie, dus daarom vind ik voorlichting over een dementievriendelijke samenleving ook zo belangrijk.’
‘Eigenlijk zou er in een brancheblad over geschreven moeten worden, in een soort informatiebulletin. Zo’n vakblad heeft iedere branche wel. En dat zou kunnen dienen om personeel in die sector te informeren. Ook dat er Alzheimer Cafés zijn vind ik heel goed. Als daar iets besproken zou worden waar mijn personeel iets aan zou kunnen hebben, zal ik ze zeker aanmoedigen erheen te gaan.’
De cijfers laten zien dat er een enorme toename is in het aantal mensen met dementie, merk je dat ook in je winkels?
‘Ja, sinds een paar jaar merk ik wel dat er veel ouderen met rollators rondlopen die de weg niet weten. Bij onze andere winkel zijn dat er nog veel meer. De ouderen die daar komen, worden echt in de watten gelegd door mijn dochter en door het personeel dat daar werkt. Veel mensen komen er een kant-en-klaarmaaltijd halen. Wij spelen daar op in door hun kleine maaltijden aan te bieden, vegetarisch of met minder zout. Dat heb ik ook bij mijn moeder gezien, die at alleen nog maar maaltijdjes van drieëneenhalf ons per dag. Ik zette dan een paar van die maaltijden in de koelkast en die kon ze dan opwarmen in de magnetron. Tot het moment dat ze vergat dat het eten in de magnetron stond. Dan zegt dat ding braaf ‘‘ping’’, maar vervolgens staat het er de volgende dag nog steeds in. Ze ging pas eten als ze honger kreeg en dan begon ze aan de speculaas.’
Heb je nog belangrijke tips voor mantelzorgers?
‘Wat ik wel meer zou willen aanmoedigen is dat mantelzorgers ons laten weten wat er aan de hand is. Ik las een keer dat een mantelzorger had gezegd: ‘‘Sinds mijn bakker meer weet over dementie, kan ik mijn man weer met een gerust hart brood laten halen.’’ Daar ben ik het helemaal mee eens. Er zijn kinderen die een soort schaamte hebben voor wat er mis is met hun vader of moeder. Wat die eigenlijk zouden moeten doen, is gewoon de knop om draaien en denken: ‘‘Oké, ik bel nu de slager op om te vertellen wat er aan de hand is en of zij daar in
de winkel rekening mee kunnen houden. En dat doen we dan natuurlijk! Ik hoop trouwens wel dat tegen de tijd dat ik dement zou kunnen worden, praten over dementie uit de taboesfeer is. Als we echt naar een dementievriendelijke samenleving toe willen, is dat echt het eerste wat er moet gebeuren. Maak het bespreekbaar. Dan kan er ook een goede samenwerking komen tussen de mantelzorger en de winkelier. Het gebeurt nu ook al weleens dat een dochter van een klant me opbelt om me dingen te vertellen of te vragen, maar dat mag best vaker.’
Wat zou je andere winkeliers willen meegeven?
‘Dat je goed moet opletten wat voor mensen je staat te helpen. Wie zijn je klanten? Kijk goed of ze hun aankopen wel meenemen. Of loop achter de toonbank vandaan en zet de spullen in hun tas of rollator. Praat erover met het personeel en geef je betrokkenheid door. We hebben het nu over dementie, maar ik vind dat je überhaupt respect moet hebben voor ouderen met een rollator of die wat langzamer lopen. Soms heb je natuurlijk weleens de neiging om te denken: loop eens even door. Met name in een supermarkt zie je dat heel sterk. En toch kan het personeel van een supermarkt ook alert en behulpzaam zijn. We worden allemaal ouder en dementie kan ook je klanten overkomen. Daar zouden winkeliers zich meer bewust van moeten worden. Want eigenlijk is het allemaal ook betrekkelijk simpel: we moeten gewoon een beetje op elkaar letten en allemaal een beetje mantelzorger zijn.’ 

Serendipia Duo

zondag 8 oktober 2023, 15.30 -16.30 uur
Concert, openbare uitvoering
Aimée Hautvast - mezzosopraan
Meri Hovsepyan - piano
Meer informatie:
Villa Hamer,  Zorggroep de Laren 

Oude Kleefsebaan 82 6571 BJ Berg en Dal

Aan wie geef ik mijn pincode?

6 oktober 2023
Alzheimercafé
Op 6 november was notaris Teun Timmermans in het drukbezochte Alzheimer-café. Hij gaf uitleg over wat je kunt regelen, naast een testament, als je ouder wordt. Deze avond ging het over het levenstestament en een codicil.
In een levenstestament wijs je een vertrouwenspersoon aan die namens jou mag handelen. Dat kan één persoon zijn die alles regelt, of je splitst de taken: iemand voor financiële zaken en een ander voor medische/persoonlijke. Je kunt in principe iedereen vragen. Het is vooral belangrijk dat jouw belangen worden behartigd door iemand in wie je het volste vertrouwen hebt. Is je vertrouwenspersoon een van je kinderen? Denk dan goed na over de rol van de andere kinderen en voorkom lastige situaties. Je kunt ervoor zorgen dat er toezicht is op de uitvoering van je levenstestament door aan te geven dat de vertrouwenspersoon ook met anderen overlegt. Dat voorkomt gedoe binnen de familie.
Met het codicil kun je niet alles regelen. Het is wel geschikt om vast te leggen wie je meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden. Of je kunt je wensen over de uitvaart kenbaar maken. Maar je kunt geen geldbedragen toewijzen. Alleen het origineel is rechtsgeldig. Voordeel is dat je niet naar een notaris hoeft, het niets kost en makkelijk te veranderen is. Het nadeel is dat het makkelijk kwijtraakt, erfgenamen weten niet dat het er is of doen alsof ze het niet weten. Een codicil heeft net zoveel rechtsgeldigheid als een testament. Vertel je erfgenamen en de begunstigden dat je een codicil hebt gemaakt en vertel ook waar je het bewaart, bijvoorbeeld bij de notaris. Je leest meer op www.notaris.nl 

Voorkom misbruik als je oud wordt. Regel op tijd je levenseinde.

oktober 2023
Alzheimercafé
  “Eén op de 20 ouderen wordt mishandeld”, aldus een prikkelende mededeling van 1 van de 2 gastsprekers in het Alzheimercafé Groesbeek en omstreken, “en”, zo vervolgt ze, “ hieronder valt ook financieel misbruik”. De gasten luisteren geboeid naar Petra van den Brink van de Rabobank en Ellen van Broekhoven van de ZZG-zorggroep. Zij vertellen vanuit hun ervaringen wat er zoal kan gebeuren wanneer je je financiële zaken niet goed op orde hebt. Ze vertellen gelukkig ook hoe je de boel wel goed op orde krijgt. 
Van Broekhuizen is werkzaam als juriste bij de ZZG. Zij benadrukt dat het er bij de meeste mensen goed en liefdevol aan toegaat, maar vandaag hebben we aandacht voor waar het niet goed gaat. We praten over een zoon die de financiën regelt  en waar het hele huis van pa en ma inmiddels is opgegeten. Door de zoon wel te verstaan. Of over de werkster die steeds wat extra bij pint als ze boodschappen doet. Voor zichzelf. En dan zijn er kinderen die veel van hun ouders houden, maar het niet met elkaar eens kunnen worden. Waarvan de een vindt dat pa of ma het met een bepaald budget moet doen en waarvan de ander denkt: laat ze toch lekker opmaken wat ze hebben. Voorbeelden van narigheid te over. Maar wat kunnen we doen? We kunnen op tijd een levenstestament opstellen of, wanneer je dat te duur vindt, een brief opstellen, een schriftelijke verklaring waarin je je wensen noteert. Ook kun je bij de bank het een en ander regelen. Dit alles gewoon wanneer je nog leeft. Van Broekhoven benadrukt het meerdere keren: “Regel je laatste deel van je leven voordat je dat zelf niet meer kunt. We zijn 9 maanden in de weer met een komst van een baby, maar aan het levenseinde geven we zo min mogelijk aandacht. Dat is niet slim.” 
Alvast een paar kleine tips: stel een limiet in op je bankpas, laat de persoon die je bankzaken doet controleren, vraag papieren afschriften aan de bank en dan zijn er nog wat websites, zoals het meldpunt huiselijk geweld: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl 

Vallen en (niet meer) opstaan

4 september 2023
Alzheimercafé
Op 4 september 2023 was ergotherapeut Thijs Gieben in het Alzheimer-café om het te hebben over vallen en vooral wat we kunnen doen om het risico op vallen te verlagen. Er belanden maar liefst 103000 65-plussers per jaar op de spoedeisende hulp, dit zijn 35 personen per dag. Mensen met dementie hebben 2x zo veel kans om te vallen. Vallen doe je meestal in huis.  Een val betekent vaak dat je niet meer kunt doen wat je fijn vindt en meer hulp nodig hebt. Maak het risico op vallen zo klein mogelijk! Maak eens een rondje in je huis om losse kabels en vloerkleden te controleren, de trap op te ruimen en je loophulpmiddel goed in te stellen. Kijk ook naar je schoenen;  belangrijk hierbij zijn de hoogte van de hak, de zool en de sluiting. Slik je medicijnen die het valrisico kunnen verhogen? Hoe is het met je ogen? Krijg je voldoende voedingsstoffen binnen die belangrijk zijn voor je spieren? Beweeg je genoeg? Is het gehoor nog voldoende? Is er sprake van traag bewegen of dubbele taken niet (meer) goed kunnen uitvoeren? 
Als je het afgelopen jaar meer dan 1x bent gevallen of als je moeite hebt met bewegen, lopen of balans houden heb je een verhoogd valrisico. Een ergotherapeut kan tips geven om langer thuis te blijven wonen met dementie. Kijk ook eens op www.veiligheid.nl  
Als je toch bent gevallen, kom rustig overeind met behulp van een stabiel meubelstuk. Probeer te vallen in een rolbeweging. Bij een verhoogd risico op vallen is een personenalarmering handig om om je nek te dragen.  Tip vanuit het alzheimercafe: begin de dag goed met je spieren soepel te maken. 
Het duo ‘WoarumNie’ was ook weer muzikaal aanwezig. 

Duo Heemsbergen 
en Van Jaarsveld

zondag 27 augustus 2023, 15.30 -16.30 uur
Concert, openbare uitvoering
Nicole van Jaarsveld - klarinet
Angélique Heemsbergen - piano
Meer informatie:
Villa Hamer,  Zorggroep de Laren 

Oude Kleefsebaan 82 6571 BJ Berg en Dal

Carmina Ludicra

maandag 10 juli 2023, 19.30 uur

Studentenoperettekoor uit Nijmegen in tuin van Villa Hamer
Meer informatie:
Villa Hamer,  Zorggroep de Laren 

Oude Kleefsebaan 82 6571 BJ Berg en Dal

Omgaan met dementie

3 juli 2023
Alzheimercafé
Op 3 juli bezorgde Walter Vrijsen de bezoekers van het Alzheimer-cafe in Groesbeek een interessante avond. Door theorie te verbinden met korte ‘toneel’ stukjes werden een paar dilemma’s goed uitgebeeld. Omgaan met mensen met dementie is omgaan met volwassen mensen. Deze volwassenen hebben echter een steeds groter wordende beperking, dit vraagt continue om afstemming op de ander. 

De vier fases binnen de ziekte dementie werden besproken: in de bedreigde fase merkt de patiënt dat hij de grip op zijn leven begint kwijt te raken.  In de verdwaalde fase worden tijd, plaats en personen verwarrend. Deze fases kunnen erg ongemakkelijk zijn en zul je met je naaste op zoek moeten gaan naar oplossingen.  Bij de verborgen-ik fase raakt de patiënt steeds meer zichzelf kwijt, de manier van contact maken wordt nog belangrijker. Dit vraagt om mee te bewegen, volgen en reactie af te wachten. Hierna hebben patiënten veel verzorging nodig, muziek en geur blijken heel belangrijk te zijn. Het heet de verzonken fase. 

Walter vertelde vervolgens over hoe de prikkelverwerking anders wordt tijdens het vorderen van de dementie. Het denkende brein gaat steeds verder achteruitgaat en emoties krijgen steeds meer de overhand krijgen. Wanneer je begrijpt hoe de hersenen werken, dan begrijp je de emoties en het vaak onbegrijpelijke gedrag van mensen met dementie beter. Je ontdekt waar angst en veel voorkomende onrust, verveling en apathie vandaan komen. Dan snap je waarom iemand heel onverwacht agressief uit de hoek kan komen. 

Herinneringen zijn plaatjes die je in je leven hebt verzameld. Tijdens de dementie raak je de laatst gemaakte plaatjes als eerste kwijt. Oude herinneringen komen weer boven en kunnen de nieuwe werkelijkheid worden. Ook hier kun je het beste meebewegen met de mens met dementie, laat mensen niet falen maar zoek oplossingen. Zorgen voor iemand met dementie kan erg zwaar zijn, vraag in een vroeg stadium hulp. 

De avond werd muzikaal omlijst door Jan met de trekzak van ‘WoarumNie’. 

Rouw bij leven

5 juni 2023
Alzheimercafé
Natuurlijk kennen we rouw als iemand is overleden. Maar het is ook goed mogelijk om te rouwen om iemand die nog in leven is. Dit gebeurt regelmatig als een dierbare lijdt aan een vorm van dementie. Het roept veel emoties op als je ziet dat de gezondheid van iemand die dichtbij je staat langzamerhand achteruit gaat. Hierdoor kan het rouwproces al bij leven beginnen. Geestelijk verzorger en zingevingscoach Jantine Smeijers nam ons mee in de verschillende fases van rouw op 5 juni in het Alzheimer café Groesbeek en omstreken.
Ieder mens is anders en ervaart een rouwproces verschillend. Toch verloopt dit proces bij veel mensen in fasen, met sterk wisselende gevoelens van ontkenning, verdriet, agressie, schuld en berusting. Deze gevoelens lopen soms achtereenvolgend maar ook door elkaar heen of meerdere fases tegelijkertijd.
Ontkenning is een normale reactie om je te beschermen tegen pijnlijke gevoelens, verdriet en machteloosheid. Jijzelf of anderen uit de omgeving van je naaste doen dan net alsof er niks aan de hand is. Na verloop van tijd kun je de ontkenning niet langer volhouden. Dan kan angst de kop opsteken en ga je je vragen stellen als: ‘Hoe zal het allemaal verder gaan?’, ‘Herkent ze me vandaag wel?’ Of je voelt woede en vraagt je af waarom jullie dit moest overkomen. Uiteindelijk lukt het de meeste mensen de situatie enigszins te accepteren. Je kunt dan de ziekte van je naaste, met alle beperkingen die erbij horen, onder ogen zien zonder je wanhopig te voelen.

Wat kan helpen om beter om te kunnen gaan met rouw? Zorg om te beginnen dat je jezelf informeert over dementie. Als je de gevolgen van de ziekte van je naaste kent, kun je de veranderingen beter plaatsen. Het delen van je gevoelens kan steun bieden en opluchting brengen. Kijk ook eens op www.dementie.nl voor tips. Accepteer je gevoelens. Dat je af en toe boos of ongeduldig bent, hoort erbij. Soms is het fijn om met een geestelijk verzorger te praten, dat kan een pastor zijn van een kerk. Je kunt ook terecht bij het team van geestelijk verzorgers van ZinPlus. Zij zijn speciaal opgeleid voor vragen rondom zingeving, kwaliteit van leven, levensbeschouwing en sterven. Kijk voor meer informatie op de website www.zinplus.nl 

Als thuiswonen niet meer gaat

1 mei 2023
Alzheimercafé
Wanneer weet je of het niet meer gaat? Een moeilijk onderwerp  op 1 mei 2023 in het Alzheimercafé in Groesbeek. 

De meeste mensen met dementie (met hun naasten) hebben begeleiding van een zorgtrajectbegeleider, dit is een vertrouwenspersoon die het hele ziekteproces ondersteund in de thuissituatie. Als deze begeleider merkt dat thuis wonen lastiger gaat worden zal hij of zij dit ter sprake brengen. Het kan zijn dat de gezondheid van de mantelzorger slechter wordt of dat de veiligheid van de persoon met dementie in gevaar is. Verhuizing naar een verpleeghuis kan dan een goede oplossing zijn. Meestal gaat een proces van dementie niet heel snel zodat je rustig op zoek kunt gaan naar een verpleeghuis. Maak een afspraak om daar eens koffie te drinken en er rond te kijken. Als het bevalt kun je je daar laten inschrijven zodat je op de wachtlijst komt. Soms kunnen partners meeverhuizen, dit ligt aan de gezondheid van de partner maar ook aan de ruimte in een verpleeghuis. Als er een plotselinge verandering komt in het dementieproces of de mantelzorger valt (tijdelijk) weg kan het zijn dat er een crisisopname plaats gaat vinden. Dit is meestal in een verpleeghuis waar op dat moment plaats is. De huisarts bepaalt of er een crisisopname nodig is. 

De Wet Langdurige zorg (WLz) betaalt het grootste gedeelte van de kosten voor wonen en zorg in het verpleeghuis. De persoon met dementie of partner/ familie betaalt een eigen bijdrage, dit hangt van het inkomen af. 

Verhuizen naar een verpleeghuis is een lastig proces wat veel tijd kost. Het is daarom raadzaam om op tijd te beginnen met oriënteren en in te schrijven. 

Mantelzorger ben je niet van de ene op de andere dag

3 april 2023
Alzheimercafé
Op 3 april  2023 hoorden we in het Alzheimer-café in Groesbeek hoe Rini de overgang van zijn rol van (schoon)zoon tot mantelzorger ervaart. “Het overkomt je, je gaat steeds ietsjes meer doen voor je ouders of voor diegene die dat nodig heeft. Onze moeder was fysiek nog heel sterk, maar haar geheugen liet haar steeds vaker in de steek. Ik maakte me zorgen of mijn moeder niet verdwaalde tijdens haar wandelingen. Gelukkig heb ik een paar zussen en broers, zodat ik de zorgtaken niet alleen hoefde te doen. De verpleeghuizen in Groesbeek waren toen vol, we wilden niet dat onze moeder ver weg kwam te zitten dus zorgden we zo goed mogelijk voor haar totdat er wel plaats was in het verpleeghuis”. 

Er zijn ongeveer 6000 mantelzorgers in onze gemeente. Een deel van hen zorgt voor iemand die dementie heeft. Veel mensen die zorg leveren vinden dat zo vanzelfsprekend dat zij niet in de gaten hebben dat ze mantelzorger zijn. Dit is vaak heel mooi om te doen maar kan ook erg belastend worden als je het moet combineren met je werk en/of andere taken. 

In onze gemeente kun je bij Mantelzorg Berg en Dal terecht met je verhaal en vragen op heel veel terreinen. Dit is een groep actieve vrijwilligers en professionals met kennis van en ervaring met mantelzorg. Zij maken onderdeel uit van Forte Welzijn. Je kunt er terecht voor informatie en advies over onder meer praktische hulp, wonen, financiën, het aanvragen van zorg en je eigen netwerk regelen. Mantelzorg Berg en Dal biedt mogelijk zorgpauze voor mantelzorgers door de inzet van vrijwilligers, afhankelijk van beschikbaarheid. Hanneke Klievink van deze belangrijke groep heeft heel veel tips voor mantelzorgers zoals: betrek zoveel mogelijk anderen in je zorg en wacht daar niet te lang mee. Dit kunnen mensen zijn uit de buurt, familieleden, vrienden maar ook zorgorganisaties. Benoem waar je tegenaan loopt.  Kijk wat je als mantelzorger allemaal doet en wat je kunt uitbesteden.  Kijk op www.mantelzorgbergendal.nl en www.dementie.nl  voor de vele tips en informatie. Je kunt ook gratis bellen naar de DementieLijn: 0800 5088. Deze biedt zeven dagen per week advies en een luisterend oor bij omgaan met dementie.  

‘Woarum Nie’ zorgde voor gezellige muziek tijdens de pauze.

Als praten met elkaar moeilijker wordt

6 maart 2023
Alzheimercafé

De grootste problemen die mensen met dementie ervaren zijn: woordvindingsproblemen, niet meer begrijpen van taal en het voeren van een gesprek. 

Het Alzheimercafé in Groesbeek had in maart twee logopedisten te gast. Zij werken bij het Communicatiecentrum “Taalstroom”. Dit centrum biedt logopedische behandeling voor volwassenen met een Niet Aangeboren Hersenletsel en hun omgeving. Ze hebben veel ervaring met mensen met dementie en de mantelzorgers om hen heen. 

Wanneer ga je naar de logopedist? Dit is vaak als je merkt dat je achteruit gaat en tegen dingen aan gaat lopen. Als je merkt dat je langs elkaar heen praat. Een logopedist wordt ook ingeschakeld als er slikproblemen gaan voorkomen. Met een verwijzing van een (huis)arts kun je terecht bij de logopedist. Zij komen graag aan huis voor een intakegesprek maar dit kan ook op het kantoor. Tijdens het intakegesprek waar de partner of mantelzorger bij betrokken wordt gaat de logopedist uitzoeken waar zij tegenaan lopen. Dit gebeurt in het gesprek maar soms ook met oefeningen of testjes. Hierna wordt advies gegeven en soms ook oefeningen meegegeven. Soms wordt er samen met een ergotherapeut op zoek gegaan naar hulpmiddelen. Een hulpmiddel is bijvoorbeeld een helder plaatje (pictogram) met tekst over brood smeren. 

De mantelzorger/ partner leert veel van een logopedist. Hoe kun je beter met elkaar omgaan? Hoe kun je nog wel met elkaar communiceren? Hoe kun je het beste een gesprek ondersteunen zodat de rode draad gevolgd wordt. De twee mooiste tips die de logopedisten gaven waren: ‘behandel mij als een volwassene’ en ‘geef mij tijd om te denken en te vertellen en uit te praten’. Een logopedist kan er dus voor zorgen dat mensen met dementie zo goed mogelijk mee blijven doen met alledaagse dingen. En voor meer kennis over taal en spraak bij de partner/ mantelzorger. 

Wat kun je doen aan dementie?

7 november 2022
Alzheimercafé

Op 7 november was klinisch geriater Jurgen Claassen te gast in het Alzheimercafé in Groesbeek. Als geriater krijgt hij op de geheugenpoli veel vragen die ontstaan als de diagnose dementie gegeven is.
Claassen schreef er een boek over met de titel: Wat kun je doen aan dementie?  
Als je de diagnose dementie krijgt komt er heel wat op je af.  In het begin kun je denken dat je leven stopt, wat moet je straks allemaal gaan missen? Hoe kunnen jij en je naaste, dementie een plek geven in jullie leven? Het blijkt dat een goede diagnose maar ook de juiste hulp en ondersteuning heel belangrijk zijn. Hoe eerder je hulp zoekt en mensen om je heen inschakelt hoe beter. Mensen blijken veel meer te kunnen dan ze in eerste instantie dachten. Je kunt veel kleine dingen (met hulp) verbeteren zoals voeding, lichaamsbeweging, slaap en sociale contact. Ook ben je in staat om nog te kunnen leren, op een andere manier dan dat je eerst deed. Een voorbeeld hiervan is (weer) leren lopen met een rollator onder begeleiding van een ergotherapeut. Hierdoor kun je weer beter bewegen waardoor de kwaliteit van leven weer kan gaan toenemen. Je partner of mantelzorger kan grote winst boeken door kleine dingen te veranderen in hoe je omgaat met iemand met dementie.
Als je kunt accepteren dat je moet gaan leven met dementie, is het minder zwaar en kun je met de dingen in je leven die je belangrijk vindt voorlopig doorgaan. Heel erg veel kan namelijk nog wel de eerste jaren van het dementieproces. Dus probeer positief te blijven denken en onderzoek wat er wél kan.
De avond werd weer muzikaal opgeluisterd door het vaste duo ‘Woarumnie’.

Ergotherapie bij dementie

3 oktober 2022
Alzheimercafé

In het Alzheimer-café in Groesbeek ging het deze keer over ergotherapie. Het verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie is dat fysio zich voornamelijk richt op spieropbouw. Ergotherapie kijkt meer naar hoe mensen hun dagelijkse handelingen weer zelf kunnen doen zodat de zelfredzaamheid toeneemt.  Maud Graff is gespecialiseerd op het gebied van ergotherapie bij mensen met dementie en hun mantelzorgers, zij was de gastspreker van de avond. Maud legt uit dat de benadering voor mensen met dementie meer is gericht op de leefwereld van de cliënt en die van de mantelzorger. Er wordt uitgegaan van wat mensen nog wel kunnen, er wordt gezocht naar mogelijkheden.
Een huisarts, fysiotherapeut of een zorgtrajectbegeleider kan je wijzen op ergotherapie bij EDOMAH maar je kunt ook zelf contact opnemen. Een specialistisch ergotherapeut van EDOMAH komt dan op huisbezoek om samen te kijken wat er nodig is om een zinvol leven te hebben. Dit gesprek gaat vaak samen met de mantelzorger of eventuele kinderen, zij weten vaak goed waar behoefte aan is. Samen kom je tot een levensverhaal waar goed gekeken wordt naar een betekenisvol leven. Ook wordt gekeken naar hoe je je dag invult en welke hindernissen je hierbij tegenkomt. Iedereen krijgt 10 uur ergotherapie per jaar vergoed vanuit de basiszorgverzekering, meestal is dat genoeg om iemand weer op weg te kunnen helpen.
Je vindt een gespecialiseerde ergotherapeut door naar de site te gaan www.edomah.nl en klik dan door op: zoek een ergotherapeut. 
De avond werd weer muzikaal opgeluisterd door het vaste duo “woarumnie”.

De rol van de zorgtrajectbegeleider

14 september 2022
Alzheimercafé

In Alzheimer café regio Ooij waren Maarten Eliens en Bernadette van de Brink aan het woord. Zorgtrajectbegeleider zijn betekent voor hen dat ze hulp en aandacht willen geven aan mensen met dementie tijdens het dementieproces, maar ook aan de mantelzorger en/of eventuele kinderen.
De huisarts meldt je aan bij de zorgtrajectbegeleiders. Er wordt een afspraak gemaakt bij jou thuis of als je dat liever wilt ergens anders. Het is fijn als de mantelzorger en/of kinderen aanwezig kunnen zijn bij dit eerste gesprek. 
De trajectbegeleider ondersteunt door te kijken welke zorg er nodig is, een luisterend oor te bieden, door uit te leggen wat er verwacht kan worden in het dementieproces en om aanspreekpunt te zijn. Het is belangrijk om een goede klik te hebben met je begeleider. 
Zorgtrajectbegeleiders werken nauw samen met de huisarts en de praktijkondersteuner, ergotherapie, fysiotherapie, de thuiszorg, de wijkverpleging, de WMO van de gemeente etc. De begeleiding stopt als iemand wordt opgenomen in een zorginstelling. Zorgtrajectbegeleiders worden vergoed uit de zorgverzekering. Het is niet verplicht om begeleid te worden door een zorgtrajectbegeleider maar wel heel fijn. 
Bernadette en Maarten gaven nog 2 tips:
Kinderen of mantelzorger: ga de strijd om het gelijk niet aan met je partner of ouders, beweeg meer mee want zo houd je het langer vol.
Als anderen vragen of ze je kunnen helpen, benoem zo concreet mogelijk wat ze kunnen doen en accepteer ook deze hulp.

Het 'niet-pluis-gevoel'

5 september 2022
Alzheimercafé

Op 5 september was huisarts Willemijn van der Ligt te gast in het Alzheimercafé in Groesbeek. Als huisarts krijgt zij vaak als eerste te horen van de partner of de kinderen over het “niet pluis gevoel”. Vaak gaan deze ‘niet pluis gevoelens’ over ander gedrag of erg vergeetachtig zijn van de patiënt. Met deze signalen en samen met veranderingen die er vanuit de praktijk zijn waargenomen, gaat de huisarts een gesprek aan met de patiënt. Dit gesprek wordt vaak met de partner of de kinderen samengedaan. Maar soms is het beter om met de patiënt alleen te spreken, dit kan vertrouwelijker voor de patiënt zijn.  Bij de huisarts wordt er onder andere gekeken of er een medische oorzaak is voor het in de war zijn, hoe het gaat met het spraakvermogen en of de patiënt last heeft van een korte termijn geheugenverlies.
De huisarts verwijst soms door naar een specialist ouderengeneeskunde, een neuroloog of een geriater maar kan ook zelf een diagnose stellen. Hierna speelt de huisarts een grote rol in de begeleiding van patiënten en mantelzorgers, samen met de zorgtrajectbegeleider die veel zorg uit handen neemt. 
Van der Ligt benadrukte om de mooie dingen in het leven te blijven zien, ook al kost dat moeite. En om steun van je omgeving te vragen door zo open mogelijk over dementie te zijn. 
De avond werd muzikaal opgeluisterd door de helft van het vaste duo ‘Woarumnie’.

De rol van de huisarts bij dementie

13 juli 2022
Alzheimercafé

Aan het woord was Anneke Wisse, praktijkondersteuner van de huisarts in de huisartsenpraktijk Milbergen. 
De huisarts kan een hele belangrijke rol spelen als je ongerust bent over je vergeetachtig of als er iets anders aan de hand is. Het is van belang dat je al in een vroeg stadium een band met je huisarts hebt opgebouwd zodat die je goed kent en weet wat je belangrijk vindt. Soms gaat het heel geleidelijk aan dat je merk dat de vergeetachtigheid steeds erger wordt. Maar het kan ook zijn dat je tijdens een ontsteking of iets anders lichamelijks plotseling verward bent.
De huisarts kan een goede diagnose stellen als je beter bekend bent. Een gesprek kan dan makkelijker verlopen, je kunt beter jezelf zijn en open en eerlijk zijn. Vragen stellen aan de huisarts is belangrijk voor jezelf maar ook voor de huisarts. Soms is het beter om met je partner naar de huisarts te gaan of met iemand die je heel goed kent. Er wordt dan ook geluisterd naar die persoon die jou in het dagelijks leven meemaakt. Maar soms is het beter om alleen te komen. Je kunt je dan vrijer voelen om zonder schaamte te vertellen wat er in jou omgaat. 
Huisartsen spelen vooral in het begin van het ziekteproces een grote rol. Ze kijken hoe de zorg om jou en je eventuele partner het beste geregeld kan gaan worden. Zo wordt gekeken naar het inschakelen van wijkverpleging of een zorgtrajectbegeleider, naar eventuele hulpmiddelen in huis of extra hulp bij de huishuiding. Er wordt ook gekeken of de mantelzorger (je partner, je eventuele kinderen of andere familieleden) ondersteuning nodig heeft. Het leven van een partner gaat namelijk erg veranderen.
Wat regelmatig in de huisartsenpraktijk wordt gezien is dat mensen met beginnende dementie geen ziektebesef of ziekte-inzicht hebben. Dit betekent dat de patiënt wel het idee kan hebben dat er iets mis is maar dat dit vertaald wordt naar gewone ouderdomskwalen. Dit kan voor de mensen rondom de patiënt lastig zijn. Het is dan het beste om een balans te vinden tussen corrigeren en meebewegen in de gedachten van de patiënt.

Muziekgeluk

4 juli 2022
Alzheimercafé
Op 4 juli stond het Alzheimercafé in Groesbeek in het teken van de muziek.  Muziek; een universele taal voor jong en oud, voor arm en rijk, voor zieke en gezonde mensen. Mariska Oolhorst nam ons deze avond mee in haar verhaal over wat muziek kan betekenen voor mensen met dementie. 
Als je naar muziek luistert die je mooi vindt, gebeurt er van alles in je hersenen; bijna alle hersengebieden laten hersenactiviteit zien als mensen naar hun favoriete muziek luisteren. Dat is ook zo bij mensen met dementie wat ook bijzonder is, want soms is er al wel hersenschade aanwezig in deze gebieden. Het gedrag kan ook veranderen door muziek. 
Muziek zou een belangrijke rol spelen bij het opslaan van herinneringen. Als je de muziek later weer hoort, dan activeer je verschillende hersengebieden. Hierdoor kunnen je herinneringen weer toegankelijk worden. Muziek is geen magisch middel, maar het lijkt wel een alternatieve route naar je geheugen. Dat maakt het een mooi middel om weer contact met iemand met dementie te krijgen en samen te genieten.’  
De methode ‘muziekgeluk’ gaat uit van een unieke mens met een unieke muziekstijl.  In een eigen ‘muziekbak’ wordt een muzieklijst aangelegd door vragenlijsten in te vullen, te kijken naar de muziek die werd gedraaid toen deze persoon tussen de 15 en 25 jaar oud was, een levensverhaal te schrijven, voorkeuren voor muziekstijlen en omgevingsgeluiden uit het leven van deze persoon te beschrijven. De muziek kan worden afgespeeld op een aantal momenten op de dag zoals bij het wakker worden, aankleden, beweegmomenten, afronden van de avond en het naar bed gaan. 
Maar ook voor mantelzorgers kan het heel fijn zijn om zo’n muzieklijst aan te maken om even te kunnen ontspannen. Muziek kun je onder andere vinden op Spotify, YouTube, Alzheimer muziek geluk. 
Muziek nodigt ook uit tot bewegen! In het uur dat we samen waren in het Alzheimer café hebben we dat aan de lijve ondervonden toen we op de muziek van het vaste duo ‘Woarumnie’ elkaar spiegelden, gewoon op een stoel. 

Het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie

8 juni 2022
Alzheimercafé
Onder grote belangstelling werd op 8 juni het Alzheimercafé, in het Gasthuis in Millingen aan de Rijn geopend door wethouder Irma van der Scheur. 
Marleen van Casteren, specialist ouderengeneeskunde, was de spreker deze middag waarbij het onderwerp was: het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie.
“We vergeten allemaal wel eens wat, en als we wat ouder worden vergeten we steeds meer. Iedereen herkent het dat je steeds meer dingen kwijt bent of even niet weet hoe iemand heet. Het wordt ook steeds lastiger om nieuwe informatie op te nemen. Het wordt pas anders als we helemaal geen nieuwe informatie kunnen opnemen of dat we het tijdsbesef kwijt zijn, of huishoudelijke handelingen niet meer kunnen uitvoeren of niet meer goed kunnen praten. Bij vergeetachtigheid is er geen echte verstoring in het dagelijkse leven, bij dementie wel.”
Nog steeds krijgt 1 op de 5 mensen in zijn leven een vorm van dementie waarbij de ziekte van Alzheimer het meest voorkomt. Andere vormen van dementie die ook vaak voorkomen zijn vasculaire dementie, Lewy body dementie en Frontotemporale dementie.  
Wat te doen als je denkt dat je dementie hebt of als je denkt dat je naaste dit heeft. Praat met elkaar en met de mensen om je heen over je gevoel. Ga naar de huisarts, deze kan een eerste onderzoek doen en ook je bloed testen.

Financieel veilig ouder worden

2 mei 2022
Alzheimercafé
Op 2 mei stond het Alzheimercafé in Groesbeek in het teken van financieel veilig ouder worden. Ellen van Broekhoven, jurist bij ZZG zorggroep zorgde voor een goed en duidelijk verhaal deze avond.

Als eerste kwam fraude via WhatsApp en de mail aan de orde:
Je denkt dat het je niet gaat gebeuren maar de fraudeurs gaan heel slim te werk en spelen in op je emoties.  Een aantal tips zijn: als je zogenaamde dochter of zoon niet naar jou kan of wilt bellen krijgen ze ook geen geld, laat je niet opjagen en neem je tijd, klik niet op links die je niet vertrouwt, waarschuw je eigen bank.
Waar je ook voor moet oppassen is bank aan huis oplichting, pas-opstuur-fraude en phishing (hengelen naar vertrouwelijke informatie).

Daarna kwam het onderwerp ‘Levenstestament’ aan de orde. Waarom zou je een levenstestament nemen: het geeft regie over je eigen leven en geeft duidelijkheid aan anderen. Begin daar vroeg genoeg mee, in een vertrouwde omgeving en neem ook hier de tijd voor.  In een levenstestament leg je je wil vast tijdens het leven, bepaal je wie jouw belangen behartigd en hoe je belangen behartigd worden. Het uitgangspunt bij het nemen van beslissingen zou moeten zijn dat je handelt in de geest van diegene die je vertegenwoordigt!

De Lokale alliantie Berg en Dal vraagt aandacht voor een groeiend en onderschat probleem met grote gevolgen; financieel misbruik van ouderen. Bij een vermoeden van financieel misbruik, is het noodzakelijk om een melding te doen. Dit kan op verschillende manieren. Bel Veilig Thuis, zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800-2000. Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis als er zorgen zijn over een thuissituatie. Dit geldt dus voor familieleden, buurtgenoten, vrienden, collega’s en professionals. Je kunt ook contact opnemen met het Sociaal Team Berg en Dal via nummer: 024-751 6520. Of een mail sturen naar [email protected]
Meer informatie is te vinden op de websites:
Lokale alliantie Berg en Dal Financieel veilig ouder worden www.bergendal.nl, www.veiligbankieren.nl, www.notaris.nl/levenstestament, www.anbo.nl, www.dementie.nl en www.goedvertegenwoordigd.nl 
 
De avond werd muzikaal opgeluisterd door het vaste duo ‘Woarumnie’ 

Mantelzorgers

4 april 2022
Alzheimercafé
Op 4 april stond het Alzheimercafé in Groesbeek in het teken van mantelzorgers. Tijdens deze avonden is er ruimte voor ontmoeting met lotgenoten, mantelzorgers en belangstellenden. Twee mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal vertelden hun verhaal: 
 De man van Lenie begon toen hij met vervroegd pensioen zich anders te gedragen. Hij bleek Fronto-temporale dementie (FTD) te hebben. Dit komt vaak voor op jongere leeftijd. Er zijn drie varianten fronto-temporale stoornissen, die bepaald worden door de eerste symptomen die optreden: de gedragsvariant, de taalvariant en de bewegingsvariant. De man van Lenie had de gedragsvariant: mensen met deze vorm van fronto-temporale dementie vertonen opmerkelijke veranderingen in hun gedrag, persoonlijkheid, emoties en het beoordelen van situaties. Lenie merkte dat haar man in een zeer korte tijd veranderde: niet meer wilde wandelen, niet meer kon functioneren in het verkeer, vaak kortaf was en ook boos. Verder was hij onrustig en dwangmatig. Later bleef hij vaker en langer in bed liggen en toonde hij weinig initiatieven, met elkaar praten lukte niet meer. Zijn geheugen werkte nog wel erg goed. Lenie merkte dat structuur bieden in de dag haar man rustiger werd. 
Lenie hield het vol door naast de zorg voor haar man ook haar eigen bezigheden te houden. In de coronatijd was het extra zwaar. De thuiszorgorganisatie Home Instead heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het kunnen volhouden. Deze vorm van thuiszorg is aan te vragen via de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning via de gemeente). 
De tweede mantelzorger die aan het woord kwam was Marielle. De vader van Mariëlle kreeg in 2013 de diagnose Alzheimer en FTD. Bij haar vader waren vooral de symptomen van de taalvariant merkbaar. De moeder van Mariëlle kon de zorg voor haar man steeds minder goed aan en daarom ging Mariëlle steeds meer regelen en zorgen. Ook hier werd Home Instead ingezet voor thuiszorg. Later ging de vader van Mariëlle naar de zorgboerderij voor dagbesteding en nog later volgde een opname in verpleeghuis. Dit was lastig omdat hij niet accepteerde dat zijn dochter niet voor hem zorgde. Uiteindelijk verhuisde hij naar een verpleegafdeling van de Waalboog waar gespecialiseerde zorg wel beter lukte. Na het overlijden van haar vader kreeg de moeder van Mariëlle vasculaire dementie. Thuiszorg werd ingezet en later Home Instead 5 keer per week. De zorg voor haar moeder lukte net op het nippertje. Mariëlle voelde zich af en toe niet goed gesteund en gehoord door de huisarts. 
Mariëlle hield het vol door de zorg te delen met familieleden en alles heel goed te organiseren. Ze heeft goed leren luisteren naar haar eigen gevoel, en meteen daar op te reageren. 
Het was een intense avond door de twee verhalen van deze mantelzorgers die ook veel herkenning brachten. 
De avond werd muzikaal opgeluisterd door het vaste duo ‘Woarumnie’ die ook het Oekraïense volkslied speelden.  

Thuis blijven wonen met dementie en de WMO

7 maart 2022
Alzheimercafé
Op 7 maart ging het Alzheimercafé in Groesbeek gelukkig weer open! Tijdens deze avond was er weer ruimte voor ontmoeting met lotgenoten, mantelzorgers en belangstellenden. Het thema van deze avond was thuis blijven wonen met dementie en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Mevrouw Mieke Nieuwenstein gaf informatie over de ondersteuning die de gemeente geeft om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

De WMO is er voor mensen met dementie én voor hun mantelzorgers. De gemeente bepaalt of u ondersteuning krijgt en welke vormen van ondersteuning u nodig heeft. U kunt hiervoor terecht bij het sociaal team van de gemeente. Bij ondersteuning kunt u denken aan huishoudelijke hulp, dagbesteding en meer.
Als u een hulpvraag heeft kunt u contact opnemen met het sociaal team door te bellen naar 024- 7516520. Dit kan van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 14.30 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. U kunt ook mailen naar [email protected]
 
Komt u in aanmerking voor hulp uit de Wmo? Dan kunt u deze hulp op twee manieren regelen:
Via het persoonsgebonden budget (pgb), hiermee regelt u de inkoop van zorg helemaal zelf. Bij een pgb voor huishoudelijke hulp huurt u dan zelf iemand in die u helpt in het huishouden. Dit kan een professionele kracht zijn, maar ook een kennis of familielid.
Of via de gemeente, u hoeft dan zelf niets te regelen want dat doet het sociaal team voor u. Het sociaal team bepaalt dan bijvoorbeeld wat voor rolstoel u krijgt, of wie u gaat helpen in de huishouding. Deze vorm van ondersteuning heet 'in natura'.
Tijdens het keukentafelgesprek komt er een consulent bij u op bezoek die samen met u gaat kijken welke hulp het beste bij u past. Als u in aanmerking komt voor hulp en/of een voorziening betaalt u een eigen bijdrage, met maximum van 19 euro per maand" 
 
De avond werd muzikaal opgeluisterd door het vaste duo ‘Woarumnie’. 

Verschillende vormen van dementie

1 november 2021
Alzheimercafé
Op 1 november was het Alzheimercafé in Groesbeek gelukkig weer open! Deze avond gaf mevr. L Nieuwenhuizen informatie over verschillende vormen van dementie. 
Ze benadrukte dat iedereen die een vorm van dementie heeft, is gebaat bij een persoonlijke benadering. Er is dus geen plan van aanpak die bij een vorm van dementie hoort. 
Inmiddels zijn er al meer dan 80 verschillende soorten dementie. Vaak zie je ook dat er mengvormen gaan ontstaan in het dementieproces. 
De vier soorten dementie die het meeste voorkomen met een paar kenmerken zijn: de ziekte van Alzheimer: maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Wat je ook vaak hoort is vasculaire dementie: problemen in de doorbloeding van de hersenen veroorzaken deze ziekte. Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. Er zijn dus veel verschillen tussen mensen met deze ziekte. Dan heb je frontotemporale dementie: deze vorm komt vaak voor op jongere leeftijd. Veranderingen in het gedrag vallen meestal als eerste op. Ook taal en spraak kunnen aangetast zijn. Deze vorm van dementie ontstaat doordat hersencellen in de frontaalkwab (gedragsgebied) en de temporaalkwab (taalgebied) afsterven. Als laatste van de vier noemen we Lewy body dementie: dit is te herkennen aan schommelingen in iemands geestelijke achteruitgang. Ook heeft iemand met Lewy body dementie vaak verschijnselen van de ziekte van Parkinson. 
De avond werd muzikaal opgeluisterd door de vaste muzikanten Jan en Eelco.