In het nieuws

Persberichten 

Dementievriendelijk, voor wie is dat belangrijk?

De gemeente Berg en Dal heeft aangegeven dementievriendelijk te willen zijn. In de aankomende maanden schrijven we vanuit vijf verschillende oogpunten in de periode februari tot juni 2022 in De Rozet en Het Gemeentenieuws waarom dat zo belangrijk is.


In het eerste deel komt een mantelzorger aan het woord

‘Ik heb 12 jaar voor mijn moeder gezorgd, zij had vasculaire dementie. Ik heb gemerkt dat de officiële zorg kariger werd en dat we ons moeten realiseren dat wij het zelf moeten doen, een dementievriendelijke samenleving. Ik hoorde en las het steeds vaker dat in een aantal steden er druk gewerkt wordt aan zo’n samenleving. Ik denk erover na: wat had ik nodig gehad om mij samen met mijn moeder nog meer welkom te voelen in het gewone leven? Grotere wc’s is mijn eerste gedachte. Vriendelijke galeriehouders, geduldig winkelpersoneel, aardige mensen die opstaan in trein en bus, die helpen bij het beklimmen van een trap met moeder en boodschappen, chauffeurs van bussen die wachten tot je zit. Maar vooral dat familieleden, kleinkinderen, buren en vrienden blijven komen en mee blijven doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar… 

 

In het tweede deel komt koorlid Trees aan het woord 

‘Ons gemengd koor bestaat al heel lang, sommige leden zingen er al meer dan 30 jaar. Je kunt nu wel merken dat we met z’n allen wat ouder worden. Mijn buurvrouw bij de alten heeft een paar maanden geleden vertelt dat ze Alzheimer heeft. Natuurlijk merkten we aan haar wel dat er iets was, het leek alsof ze steeds afdwaalde en ons niet bij kon houden. Haar muziek was niet op orde in de map en ze vergat wel eens een repetitie. Dat was niks voor haar maar ik heb het zo gelaten. Totdat we tijdens de mis maar met z’n tweeën waren bij de alten. Toen wij moesten inzetten zag ik dat ze een ander lied voor zich had, heel ongemakkelijk. De rest van de mis heb ik steeds gekeken of ze de goede muziek had en haar daar mee geholpen. Na de mis heb ik gevraagd wat er aan de hand was. Uiteindelijk vertelde ze mij over haar diagnose. Ik heb toen een afspraak bij haar thuis gemaakt om te kijken hoe we haar zo lang mogelijk bij het koor kunnen houden. Ze was erg opgelucht dat ik haar hiermee wou helpen. Om beurten halen en brengen we haar nu naar huis en maken we de map voor haar op volgorde van repetitie en tijdens de mis. Ik hoop dat ze het nog lang volhoudt want ze heeft een prachtige stem’. 

 

In het derde deel komen horecawerknemer Marja en Meesterkok & televisiepersoonlijkheid Ron Blaauw aan het woord

 Marja: ‘Kijk, in een dorp ken je meestal je klanten wel. Toch is het mij wel eens overkomen dat ik me geen raad wist toen een man die ik niet kende zonder te betalen weg wou lopen. Hij werd zelfs kwaad toen ik hem erop aansprak. En ik herinner me ook een vrouw die haar portemonnee niet kon vinden en eiste dat ik haar de portemonnee teruggaf. Ik heb begrepen dat deze situaties meer gaan voorkomen omdat dementie meer gaat voorkomen.  Ik heb een korte online-training gedaan bij www.samendementievriendelijk.nl voor de horeca en heb er wel wat van opgestoken. Met name dat dementie ander gedrag kan veroorzaken. En dat je door rustig te blijven en gerust te stellen dan heel veel meer kunt bereiken dan in discussie gaan. 

Meesterkok én televisiepersoonlijkheid Ron Blaauw runt met een bevlogen team 4 ‘gastrobars’ in Amsterdam, Laren en Amstelveen. Exclusieve restaurants waar kwaliteit voorop staat en waar gasten met dementie welkom zijn. 

“Alles draait bij ons om gastvrijheid en het verwennen van de gast”. 

"Dementie blijft natuurlijk een vreselijke en slopende ziekte. Er gaan dingen mis, maar mensen met dementie kunnen nog heel veel wél. Ik vind het daarom heel belangrijk om mensen met dementie het gevoel te geven dat ze ook op een normale manier uit eten kunnen gaan. Dat ze niet het gevoel hebben dat ze anders behandeld worden, maar dat ze op het einde van de avond met een glimlach de deur uit stappen en een heerlijke avond hebben gehad. Dat is een inzicht dat ik mijn medewerkers en collega’s graag mee wil geven." (samendementievriendelijk.nl) 


In het vierde deel komt buurman Jan aan het woord

‘Sinds een paar maanden weet ik dat mijn overbuurman Alzheimer heeft, zijn vrouw vertelde het mij toen ze terugkwam van de boodschappen. Ik vond het al raar dat ik hem zo weinig zag. De overbuurvrouw zag er moe uit. Ik wilde wel iets doen maar wist niet goed wat omdat ik geen anderen ken die dementie hebben’. 

Dit is voor veel mensen herkenbaar: je wil wel wat doen maar weet niet wat. In de online-training ‘in je buurt’ leer je dat het niet zo moeilijk is als je misschien denkt. Kijk hiervoor op de website https://www.samendementievriendelijk.nl/ Een klein gebaar of een half uurtje van je tijd is vaak al genoeg. Een paar ideeën: kopje koffie drinken, korte wandeling maken eventueel samen met de hond, in de tuin werken, foto’s van vroeger bekijken, meehelpen boodschappen doen, iemand meenemen naar de sportvereniging of het buurthuis. 

Voor de volgende aflevering zijn we op zoek naar een inwoner die een vorm van dementie heeft en kan aangeven wat belangrijk is voor hem of haar. U kunt hiervoor bellen naar Mirjam Weima 06-29414133 of mailen naar [email protected] 

 

De gemeente Berg en Dal wil dementievriendelijk zijn. De afgelopen maanden hebben we u uit verschillende oogpunten laten zien waarom dat zo belangrijk is.

De laatste bijdrage is van Els
Els kreeg 2 maanden geleden te horen van de geriater dat ze problemen met haar geheugen heeft. ‘Ik merkte al wat langer dat ik meer in de war was dan anders. Het lukte niet goed meer om gesprekken te herinneren. Nu gaat het thuis nog prima, ik heb huishoudelijke hulp en af en toe komt de tuinman. Verder ben ik lekker bezig met mijn hobby’s, sport ik regelmatig, verzorg twee keer per jaar een lunch voor een groep mensen en wandel elke dag 2 uur. Dit wil ik zo lang mogelijk volhouden! 

Ik weet dat het achteruit kan gaan maar dan ga ik de mensen inlichten die mij dan een steuntje in de rug kunnen geven. Zo kan ik nog heel lang lekker thuis wonen en mijn ding blijven doen. Het zou fijn zijn als hier in de gemeente aandacht voor is, zo letten we een beetje op elkaar”. 

De Gelderlander d.d. 17 augustus 2021 


De Rozet d.d. augustus 2021